Apr 29, 2010

Training

FRAKTALKINE
En värld jag inte skapar är bara en undanflykt från verkligheten och hindrar mig från att prestera. Jag förstår att ett arbete som utförs bättre är att föredra. Det är enbart de människor som vi älskar som inte kan ersättas och här finns aldrig ngn konflikt, bara kapacitet. Att älska någon är inget hot, den kan inte tas ifrån dig och är alltså ingen konkurrens. Det finns ingen vinnare för det skulle bara vara helt meningslöst.

 Lika meningslöst är det att klaga över att livet gör en fast i en olöslig konflikt där man inte kan både äta kakan och ha den kvar. När det sedan går så långt att ens intresse inte stämmer överens med verkligheten blir intressena värdelösa och problemen blir psykologiska. Det mål jag strävar efter påverkas av mina egna prestationer och av andras bedömningar av mitt arbete. Detta är definitionen av min frihet och den ser jag först när jag vet vad som krävs.


Fraktalkine uttrycks i vaskulära endotelceller efter inflammatorisk stimuli och uttrycket påverkas av olika faktorer, och är på så sätt viktig i förloppet av inflammatoriska reaktioner i vacsculat wall. Reguleringen av fraktalkine beror på stimuli, som kan tas bort. I endotelceller sker detta genom TNF-alfa, IL-1, LPS och IFN-gamma. Blockering av fraktalkine uttrycket kan göras med IL6receptor-alfa, prostaglandin eller hypoxia. Kemokiner som fraktalkine inducerar kemotaxis och aktiverar leukocyter i endotel som underlättar utsöndring av faktorer som leder till en förändring.
Kemokiner kan delas in i grupper baserat på cysteine residues: C, CC, CXC och CX3C. Fraktalkine är den enda kemokine i CX3C-gruppen man identifierat hittills. Den är ett membran protein och fungerar som en adhesion molecule. N-terminalen av fraktalkine , som innehåller CX3C motivet, kan klyvas av ett proteas som heter TNF-alfa -converting enzyme (TACE) som separerar den från de membran-bundna molekylerna. TACE hittas i humana endotel celler. Den lösliga formen av fraktalkine har en kemotaktisk aktivitet som är unik för fraktalkine. Receptorn (CX3CR1) hittas på T celler och monocyter och fraktalkine fungerar då som både kemokin och adhesion molecule för dessa leukocyter. Polymorphism av genen för CX3CR1 minskar bindningen till fraktalkine och kan då öka risken för tex HIV. mRNA av fraktalkine hittas också i human hjärta, hjärna, lungor, njurar, intestines och skeletal muscles. Fraktalkine uppreguleras efter dendritiska cellers maturation vilket antyder att fraktalkine är viktigt i immunologiska reaktioner. I CNS uttrycks fraktalkine i olfactory bulb, cerebral cortex, hippocampus etc, men påverkas inte av experimental-indced inflammation i CNS. TNF-alfa och IFN-gamma inducerar fraktlakine i astrocyter och nya studier visar en viktig roll i tex reumatid artrit.
Heparin och fraktalkine.
Heparin är en N-sulphonated polysaccharid som vanligtvis används som antikoagulant. Heparin kan också hindra leukocyt-endotel interactions att binda kemokiner och adhesion molecules. Luminal surface är täckta av polyanionic glycosaminoglycans (GAG) och de flesta av dessa är heparan sulfat. Olika cytokiner som IFN-gamma vet man binder till heparan sulfat och därför kan heparin påverka aktiviteter av IFN-gamma genoma att konkurrera med GAG i att binda IFN-gamma. Fraktalkine uttrycket visades inhibera heparin  i human umbilical vein endothelial cells (HUVEC). Heparin bindning till IFN-gamma blockerar delvis bindningen av IFN-gamma till dess receptor och följaktligen fosforylering av STAT1. Heparin kan inhibera inflammatoriska och immunologiska reaktioner genom att regulera leukocyte trafficking över vaskulär endotel.
[[end]]